Współpraca
Nasze obowiązki obejmują między innymi tłoczenie oleju, który wytwarzany jest tradycyjnymi metodami – używając do tego prasy hydraulicznej lub ślimakowej, w zależności od pożądanego efektu końcowego. Kolejną popularną usługą jest prażenie nasion, dzięki czemu zyskują one unikalny smak i aromat. W tej kategorii najczęściej wybierane przez Klientów jest prażenie pestek dyni oraz prażenie słonecznika.
Technika tłoczenia oleju a benefity zdrowotne
Nasze oleje najczęściej tłoczymy „na zimno”, dzięki czemu zachowują one wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To również idealny sposób na uzyskanie nieprzeciętnego smaku, który jest wymagany do stworzenia nietuzinkowych majonezów, sosów sałatkowych lub wspaniałych dań.
Należy pamiętać więc, iż każdy z naszych produktów posiada inne walory smakowe, więc wybór odpowiedniego z nich jest kluczowy.
Dzięki naszej szerokiej wiedzy i doświadczeniu w tej dziedzinie oferowane produkty są zawsze optymalnie przygotowane według życzeń klienta.
Nasze duże doświadczenie i odpowiednia technologia sprawia, że możesz być pewny, iż prażone nasiona zyskają pod wieloma aspektami: smakowymi, aromatycznymi, a także pod względem trwałości i bezpieczeństwa.
Zakres usług
Prażymy wszelkiego rodzaju nasiona i produkty spożywcze: nasiona sezamu, lnu, pestki dyni, rzepak, suszoną marchew, słonecznik.
Oleje tłoczymy prasami ślimakowymi o niskiej wydajności, jednak gwarantujących zachowanie wszystkich naturalnych właściwości oleju. Prasy wykorzystywane w naszej firmie zaprojektowane zostały z myślą o tłoczeniu tylko i wyłącznie zdrowych olejów spożywczych, a więc zachowują więcej swoich właściwości zdrowotnych niż oleje tłoczone typowymi prasami dostępnymi na rynku.
Metoda tłoczenia na ciepło
Tłoczymy również na tzw. metodę na ciepło – jest to tradycyjna metoda uzyskiwania oleju. Polega na podgrzaniu rozdrobnionych nasion i wydobyciu oleju z przestrzeni międzykomórkowych oraz tłoczeniem w prasie hydraulicznej. Olej uzyskany tą metodą ma intensywniejszy smak i jest również trwalszy pod względem oksydacji oraz utleniania.
