UE ustala maksymalne limity THC w żywności konopnej (14 marca 2022)
14 marca 2022 r. Unia Europejska przyjęła długo wyczekiwane, wspólne dla wszystkich państw członkowskich limity zawartości THC w żywności z nasion konopi.
Nowe maksymalne poziomy THC
- Olej z nasion konopi: do 7,5 mg/kg.
- Żywność sucha (mąka, białko w proszku, nasiona, przekąski): do 3,0 mg/kg.
Zmiany wynikają z nowelizacji rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 i zostały poprzedzone pozytywną opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych.
Postulaty branży i porównanie z innymi krajami
Wprowadzone, jednolite dla UE standardy nie spełniają ambicji Europejskiego Stowarzyszenia Konopi Przemysłowych, które apeluje o podniesienie limitu do 10 mg/kg dla wszystkich produktów spożywczych z konopi (powołując się na liczne badania prowadzone od 2017 r.). Eksperci wskazują, że ułatwiłoby to zbieżność z regulacjami pozaeuropejskimi:
- Kanada: 10 mg/kg dla olejów i żywności suchej,
- Australia i Nowa Zelandia: 10 mg/kg dla olejów, 5 mg/kg dla żywności suchej,
- Szwajcaria: 20 mg/kg dla olejów, 10 mg/kg dla żywności suchej.
Wejście w życie i okres przejściowy
Nowe przepisy będą stosowane we wszystkich państwach członkowskich po 20 dniach od publikacji rozporządzenia w Dzienniku Urzędowym UE. Przewidziano też okres przejściowy, aby branża mogła przygotować się do wdrożenia – istniejące zapasy będą mogły zostać wykorzystane i sprzedane.




